Bella Hendriks Modevakschool; Utrecht; Nederland; naaicursus; patroontekenen; leren naaien; naailes; modevakschool; naailessen; modeacademie; patronen tekenen; naailes Utrecht; naaicursus
Bella Hendriks Modevakschool; Utrecht; Nederland; naaicursus; patroontekenen; leren naaien; naailes; modevakschool; naailessen; modeacademie; patronen tekenen; naailes Utrecht; naaicursus
Bella Hendriks Modevakschool; Utrecht; Nederland; naaicursus; patroontekenen; leren naaien; naailes; modevakschool; naailessen; modeacademie; patronen tekenen; naailes Utrecht; naaicursus

Bella Hendriks Modevakschool Utrecht, van naaicursus tot modevakopleiding

Haal uw Danckaertsdiploma of Lingeriecertificaat in Utrecht

Wij verzorgen een groot en gevarieerd aanbod aan opleidingen, cursussen en workshops voor leerlingen op diverse niveaus.

Aanvullende informatie opleidingen

Opleidingen

Costumièreopleiding
Tijdens de opleiding tot costumière leert u patronen te tekenen voor dames- en meisjeskleding, zoals patronen voor blouses, jurken en rokken. Daarnaast ligt de focus op het trainen van naaitechnieken en het verbeteren van het naaiwerk. Ook doet u basiskennis op over textielwaren en fournituren.

De costumièreopleiding duurt ten minste een jaar.
 

Coupeuseopleiding
De opleiding tot coupeuse is opgebouwd uit twee afzonderlijke delen: theorie en praktijk. Beide onderdelen van de opleiding worden apart afgesloten met een examen.

Praktijk
Tijdens het praktijkgedeelte worden uw kennis en vaardigheden op het gebied van het maken van damesbovenkleding verder uitgebreid. U oefent met het tekenen van patronen voor ingewikkelde modellen rokken, broeken, jurken, blouses, colberts en mantels. Daarnaast werkt u aan het maken van mantels en colberts op een model. Goed leren afpassen en couturetechnieken onder de knie krijgen, zijn belangrijke onderdelen van deze opleiding.

Theorie
Tijdens het theoriegedeelte van de opleiding wordt veel aandacht besteed aan de proportieleer. Hierbij wordt gelet op de verhoudingen van het vrouwenlichaam en de afwijkingen die u kunt tegenkomen.

Daarnaast komt het opzetten van een eigen bedrijf aan bod. Wat komt hierbij kijken? Wat heeft u nodig om uw eigen onderneming te starten? De uitgebreide kennis van textielwaren completeert het lesaanbod.

De coupeuseopleiding duur ten minste drie jaar.

Met het coupeusediploma van Danckaerts bent u opgeleid tot het zelfstandig uitoefenen van uw beroep als coupeuse. Ook een baan bij onder andere bruidswinkels en betere kledingzaken behoort tot de mogelijkheden.

 

Coupeuse herenvakopleiding
Bij de opleiding tot coupeuse herenvak leert u het patroontekenen en het maken van heren- en jongensbovenkleding. Hierbij is vooral de andere manier van maatnemen en de uitvoering van het naaiwerk belangrijk. Ook wordt er veel aandacht besteed aan een mooie afwerking van de kledingstukken.

De coupeuse herenvakopleiding kan direct na het behalen van het costumièrediploma worden gestart. Daarnaast is het ook mogelijk eerst het coupeusediploma voor damesbovenkleding te behalen.

De coupeuse herenvakopleiding duurt een tot anderhalf jaar. De duur is afhankelijk van de genoten vooropleiding.

 

Certificaat lingerieopleiding
De certificaat lingerieopleiding is geheel gericht op het leren maken van moderne lingerievormen, zoals beha’s, badkleding en slips in alle soorten. Hierbij wordt gewerkt met rekbaar en niet rekbaar materiaal. De grootste aandacht gaat uit naar de juiste pasvorm. Daarbij komt uitgebreide informatie over de materialen die in lingerie en badkleding worden verwerkt, aan bod. Er wordt zowel op de eigen maten als op de maten van (potentiële) klanten en standaardmaten gewerkt. Maatwerk Lingerie & Badkleding is het lesboek voor deze opleiding.

Voor het volgen van deze opleiding is minimaal een coupeusediploma nodig. Dit hoeft niet per se een Danckaertsdiploma te zijn. Veel van de deelnemers hebben al een eigen atelier of modevakschool, of werken voor een lingerie en badkledingbedrijf.

De volledige opleiding bestaat uit twee onderdelen: het eerste jaar en het tweede jaar. Na het voltooien van beide onderdelen kan er bij modevakschoolvereniging Danckaerts het examen Certificaat Lingerie worden afgelegd.

De certificaat lingerieopleiding duurt ten minste twee jaar.

Lerares lingerieopleiding
Na het behalen van het certificaat lingerie kunt u met de Lerares lingerieopleiding het Danckaerts leraresdiploma behalen. Tijdens deze opleiding krijgt u een bijscholing op het gebied van traditionele lingerie. De opleiding is gericht op het patroontekenen en naaien van onder meer ochtendjassen, pyjama’s en negligés. Hierbij gaat speciale aandacht uit naar het secuur afwerken van zeer dunne stoffen en kant. Daarom is deze opleiding ook een goede voorbereiding op het maken van feest- en bruidskleding.

De lerares lingerieopleiding duurt tenminste een half jaar.

Leraresopleiding
De opleiding tot lerares is het laatste onderdeel. Ze bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte. Beide onderdelen worden apart afgesloten met een examen. Met het diploma van deze opleiding kunt u een eigen Danckaerts-modevakschool of (bruids)atelier beginnen. De opleiding geeft niet alleen de mogelijkheid om als zelfstandige te werken, maar vergroot ook uw kansen op de arbeidsmarkt.

Theorie
Binnen het theoretische deel wordt aandacht besteed aan het lesgeven (methodiek), textielwarenkennis (zeer uitgebreid), proportieleer en modetekenen.

Het theoriegedeelte duurt een half jaar.

Praktijk
Het praktijkdeel richt zich op het patroontekenen en het maken van bruids- en feestkleding. Ook wordt de lesstof van de voorgaande opleidingen herhaald.

Het praktijkgedeelte duurt een tot anderhalf jaar.

Stage
Wanneer de volledige opleiding, dat wil zeggen het praktijk- en het theoriegedeelte, is afgerond, volgt het laatste onderdeel van de leraresopleiding: een korte stage. Deze stage loopt u bij een van de collega’s van de modevakschoolvereniging Danckaerts. De stage duurt twee tot vier dagdelen en omvat het volgende: het observeren van een les, het zelfstandig voorbereiden van lessen en het geven van een theorie- en een praktijkles. Daarnaast stelt u zelfstandig een uitgebreid verslag en een jaarprogramma voor de costumièreopleiding op.

Wanneer dit alles met goed gevolg is afgerond, kunt u uw eigen opleidingsschool starten.

Aanvullende informatie opleidingen

Werkwijze
De patronen worden getekend volgens de Danckaerts patroontekenmethode. Er wordt zoveel mogelijk gewerkt in homogene lesgroepen. Naast verschillende lesmethodes wordt er gebruik gemaakt van internet- en videoinstructies door middel van dvd’s.

Frequentie
De avondlessen vinden eenmaal per week plaats, de daglessen eenmaal per veertien dagen.

Examens
Tweemaal per jaar organiseert modevakschoolvereniging Danckaerts landelijke examens. Het winterexamen vindt plaats in januari of februari, het zomerexamen in juni. Examenkandidaten kunnen zich alleen via de eigen modevakschool opgeven. De beslissing om examen te doen wordt in overleg met de docent genomen. Het landelijke examen wordt altijd voorafgegaan door één of meerdere proefexamens.

Het is niet verplicht aan de examens deel te nemen.

Lesboeken
De boeken die tijdens de Danckaertsopleiding worden gebruikt, worden door de vereniging in eigen beheer uitgegeven. Het boek Maatwerk lingerie & badkleding is een uitgave van Bella Hendriks Modevakschool.

Bekijk hier de lijst met verplichte lesboeken.

 

Opleidingskosten

Boeken
Bekijk hier de lijst met de lesboeken en hun prijzen.

Materialen
Bij elke Danckaertsopleiding moet gerekend worden op €300 tot €600 aan materiaalkosten per jaar. Deze bedragen zijn een indicatie.

Lesgeld

Seizoen 2018-2019

 

 

Danckaerts opleidingen

€999,50

per jaar (excl. materialen, excl. lesboeken)

 

 

 

Certificaat lingerieopleiding:

 

 

Eerste jaar

€1.202,-

(inclusief materialen)

Tweede jaar

€1.609,-

(inclusief materialen)

 

 

 

Examenkosten

Bekijk hier de examenkosten

 

Cursussen en workshops

Cursussen 

Naailes voor beginners
Bent u net begonnen met zelf naaien of wilt u gaan beginnen? In deze cursus leren wij u graag het omgaan met de naaimachine, het gebruik van raderpatronen en de basistechnieken van het naaien.

Naailes, jaarcursus
In een gezellige groep naait u onder begeleiding, in eigen tempo, met deskundige adviezen, de kleding die u graag wilt maken. Dit doet u aan de hand van een raderpatroon of een patroon dat u zelf tekent.

Lingeriecursus kort
Deze korte lingerie cursus geeft u de mogelijkheid om te werken met bestaande of zelf getekende lingerie patronen. Afhankelijk van uw vaardigheden kunt u één of meer werkstukken maken.

Deze cursus duurt twee dagen en is niet geschikt voor beginnende naaisters.

Lingeriecursus lang
De basiscursus ‘maatwerk lingerie’ is bedoeld om uw eerste lingeriewerkstukken te maken. U tekent zelf de patronen en maakt slips, beha’s, een body of een badpak. Afhankelijk van de ervaringen tijdens deze basiscursus is het mogelijk om een vervolgcursus te doen. Hierna kunt u eventueel doorstromen naar de certificaat lingerieopleiding. 

Deze cursus duurt zes dagen en is niet geschikt voor beginnende naaisters.

Lederen kledingcursus
Tijdens deze cursus maakt u een eigen kledingstuk uit leder. Het voorwerk doet u voor een deel thuis. Deze cursus is alleen geschikt voor deelnemers met ruime naai-ervaring.

Deze cursus duurt vier dagen.

Moulagecursus
Tijdens deze cursus maakt u kennis met de basistechnieken van het mouleren. U leert een set basispatronen rechtstreeks op de pop of het lichaam te maken. In het tweede deel van de cursus leert u hoe u patronen kunt aanpassen zodat u er andere modellen van kunt maken. De moulagecursus is een goede aanvulling op de coupeuseopleiding.

Deze cursus duurt vier dagen.
 

Korsettencursus

Korte cursus
Tijdens de korte cursus maakt u een korset op eigen maten. Het volgende komt aan bod: het tekenen van het patroon, het afpassen, het intekenen van het model, het naaien van het binnenwerk en de afwerking.

Deze cursus duurt twee dagen.

Korsetten, lange cursus
Tijdens de lange cursus wordt, naast de zaken die ook bij de korte variant op deze cursus aan bod komen, ook aandacht besteed aan alle basis korsetvormen. Tijdens deze cursus worden minsten vier korsetten gemaakt.

Deze cursus duurt zeven dagen.

Cursus broekpatronen
Het basisbroekpatroon is het uitgangspunt voor alle denkbare modellen broeken. Tijdens deze cursus tekent u een perfect passende broek en leert u werken met het basisbroekpatroon. Aan bod komen onder andere de wijde broek, de strakke broek, het jeansmodel, de heupbroek en de broek met aangeknipte band.

Deze cursus duurt drie dagen.


Workshops

Workshop paspop op eigen maten
Deze workshop is bedoeld voor iedereen die kleding maakt en voor het afpassen niet steeds afhankelijk van iemand anders wil zijn. De patronen voor de poppen worden vooraf op maat gemaakt, zodat u tijdens de workshop meteen aan de slag kunt met het maken van de paspop zelf.

Deze workshop duurt drie dagen.

Workshop paspop op schaal
Deze workshop is geschikt voor iedereen die voor zijn of haar opleiding modellen op halve schaal moet maken. Er zijn paspopmodellen voor alle opleidingen, zoals damesmodellen, herenmodellen en badpakmodellen op standaardmaten en losse armen en benen.

Deze workshop duurt een dag.

Workshop tassen
Tijdens deze workshop van twee dagen maakt u een of meerdere tassen of portemonnees. Er zijn vele maten, modellen en materialen mogelijk. U kunt kiezen voor leder, stof of een combinatie van beiden. Lijm, garen, voeringen en hang- en sluitwerk zijn bij de workshop voldoende aanwezig.

Deze workshop duurt twee dagen.
 

Cursus voor professionals

Cursus patroontekenen op maat
In nauw overleg wordt een persoonlijk lesprogramma opgesteld dat is afgestemd op uw al aanwezige kennis, vaardigheden en wensen als cursist. U kunt zich bekwamen in het tekenen van patronen voor dameskleding, kinderkleding, herenkleding, mantels of lingerie.

Deze cursus is met name zeer geschikt als na- of bijscholing voor professionals in het modevak.

Deze cursus duurt 7 lesdagen of langer.